VS

In bijna iedere motorclub is er gedoe over navigatie. "We ontvangen allemaal dezelfde route maar we rijden allemaal een andere kant uit" Het verschil tussen TomTom en Garmin is groot.

Het belangrijkste verschil zit 'm in het maken van routes:

  • bij de Garmin word de complete routes overgezet op het toestel.
  • bij de TomTom worden alleen de routepunten overgezet op het toestel.

Dit verklaart direct waarom er altijd verschillen zijn als er in een groep gereden wordt met verschillende navigatie toestellen. Bij TomTom wordt de route pas in het toestel zelf berekend. Het toestel zal zelf bepalen welke weg er wordt gereden tussen de routepunten. Bij Garmin bepaalt diegene die de route maakt welke weg er tussen de routepunten wordt gereden.

Hoe meer routepunten er in de route zitten hoe nauwkeuriger de route is. Als er op iedere hoek een routepunt zou staan dan zijn de routes voor alle systemen nagenoeg gelijk. Een route van 500 KM heeft dan wel 500 routepunten. Probleem is dat TomTom een beperkt aantal routepunten aan kan. (Rider3 99 routepunten / Rider400 255 routepunten). Garmin heeft deze beperking niet.

Een routepunt bij TomTom werkt anders dan bij Garmin. Bij TomTom moet een routepunt worden bezocht. Zodra er maar even van de route wordt afgeweken of er een routepunt naast de weg staat dan zal TomTom je in lengte van dagen terugsturen naar het overgeslagen routepunt. Handmatig kun je een routepunt wel overslaan. Bij een route met 500 routepunten zal vaker handmatig moeten worden "bijgestuurd" dan bij een route met 20 routepunten. Bij Garmin kun je kiezen tussen "hard" routepunten (verplicht) en "soft" routepunten (niet verplicht).

Tot slot is een belangrijk verschil het herberekenen van een route. Als je de vrijheid wil hebben om een andere weg te nemen dan dat je aanvankelijk had bedacht bij het maken van de route dan is kan het handig zijn route niet steeds opnieuw te laten berekenen. Dat geldt ook als je wordt omgeleid. Op het scherm kijken en met gezond verstand bepalen waar je de route weer wilt oppakken maakt de route avontuurlijker. Het uitschakelen van herberekening kan alleen bij Garmin.

Er zijn nog veel verschillen tussen merken en typen navigatietoestellen. Echter de verwerking van routepunten en het al dan niet herberekenen van routes zijn essentiële verschillen tussen Garmin en Tomtom.

jwel ieder navigatie toestel besproken. Ook heeft MrGPS een schitterende videocursus Basecamp.