Roadbook

Een mooie route rijden is leuk maar de voorbereiding van een route is misschien nog wel leuker. Het maken van een roadbook voor je route is dus echt een aanrader. Ook als je deelneemt aan een evenement is leuk om van te voren een roadbook te ontvangen. Je komt dan vast in de stemming en je kunt jezelf een beetje voorbereiden.

Tegenwoorig zijn bijna alle roadbooks digitaal en worden op een website geplaatst. Een roadbook bestaat uit een route, een beschrijving en vaak een aantal foto's. De route kun je meestal in GPX (universeel uitwisselingsformaat) downloaden. In een roadbook staat de route ook in html-formaat zodat ook deelnemers zonder navigatie de routes kunnen bekijken. Het omzetten van gpx route naar html formaat kan gedaan worden in RTWtoolsHierboven zie je een route in html formaat. Natuurlijk zonder glitches en de route bestaat uit 66 (soft) via-punten en 10 (hard) routepunten. Er worden 4 kastelen bezocht en 3 andere bezienswaardigehden, een lunchplek en het begin en eindpunt. Alle routepunten hebben een ikoon waar je op kunt klikken. Zo weet je precies wat je kan verwachten en heb je het exacte adres. Deze routepunten zijn hard en worden dus bezocht. Hoe de route ook wordt gereden iedereen zal aan het eind van de dag hetzelfde hebben gezien.

Heb je een route en een roadbook gemaakt stuur deze dan naar de webmaster. Hij zal deze op de website plaatsen. Wil je je route met leden gaan rijden maak dan een nieuw evenement aan en verwijs in de omschrijving van je evenement naar je roadbook.

De oudere TomToms kunnen geen GPX formaat aan en gebruiken ITN formaat. In RTWtools kun je routes converteren naar ieder formaat. Ook naar een webkaartje.html zoals hierboven is afgebeeld.