Ontvlaggen

Een hard via-punt zal herkenbaar zijn aan een vlag. Een route met vlaggen bestaat dus uit harde via-punten. Harde via-punten worden door het toestel uitgesproken en moeten worden bezocht.

Een soft via-punt zal herkenbaar zijn aan een bolletje. Een route met bolletjes bestaat dus uit softe via-punten. Softe via-punten worden niet door het toestel uitgesproken en hoeven niet te worden bezocht.

Ontvlaggen betekent dus niets minder dan van harde via-punten softe via-punten te maken. TomTom kent geen softe via-punten. Alleen het begin en het eindpunt, de lunch of koffiestop en eventuele bezienswaardigheden hebben in Garmin route een hard via-punt en heten daardoor eigenlijk routepunten. De rest zijn softe via-punten. Een Garmin route is dus vaak herkenbaar aan een bolletjes en enkele vlaggen.De softe via-punten zijn hulppunten voor het maken van de route. Eigenlijk willen we deze via-punten helemaal niet zien. Afhankelijk van het type Garmin toestel zijn de via-punten wel of niet in de route te zien.

De wijze waarop je kunt ontvlaggen hangt een beetje af van het type Garmin. In Basecamp kun je via-punten ontvlaggen door een punt te kiezen en met de rechtermuistoets de optie "niet waarschuwen bij aankomst (punt maken)" te selecteren.

Voor de nieuwe en oudere Garmins kun je RTWtools gebruiken om te ontvlaggen. Ontvlaggen nieuwe en oude stijl.